Filet drobiowy pod marchewką

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

filet jest soczysty i smaczny a marchewka rewelacyjna

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    Ok. 1 kg marchewki startej na grubych oczkach tarki
    1 cebula pokrojona w kostkę
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki gęstej kwasnej smietany + 2 łyżki
    1 łyżka masła
    Pieprz kolorowy
    przyprawa uniwersalna lub sól
    Olej do smarowania filetów, u mnie domowy na bazie czosnku, pieprzu i listka laurowego
    Szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet drobiowy pod marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet drobiowy pod marchewką 1. Piersi kurczaka rozdzielić na pojedyncze filety, otrzymamy 4 porcje, wszelkie scinki wykorzystać na zupę jarzynową.
    Każdą porcję mięsa posmarować olejem i oprószyć pieprzem oraz solą lub przyprawa uniwersalna.
    Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
    W tym czasie zeszklić cebulę ze szczyptą cukru i przyprawy uniwersalnej, na odrobinie oleju z dodatkiem masła, dodać marchew , podsmażyć, dodać 2 łyżki smietany i poddusić kilka minut.
    Filety ułożyć na blasze wysłanej folią aluminiową. Przykryć marchewką, nakładając dosyć grubą warstwę.
    Wierzch posmarować majonezem rozmieszanym ze smietaną.
    Blachę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok. 1 godz.
    Pod koniec pieczenia zdjąć górną folię .
    Na mięsie pod marchewką można ułożyć warstwę pieczarek wczesniej pokrojonych, podsmażonych i doprawionych pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować