Filet faszerowany brokułem podany z kaszą kus-kus

0 (0 ocen)

pyszne, dietetyczne, zdrowe

Składniki:

  • Filet:
    filet z kurczaka
    ćwiartka brokułu
    sól, pieprz, czerwona suszona papryka
    olej

    Kasza:
    100 gr kaszy kus-kus
    1 marchewka
    2-3 różyczki brokułu
    sól, pieprz, łyżka masła

Filet faszerowany brokułem podany z kaszą kus-kus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka oczyścić i przyciąć do ładnej piersi. W środku piersi po długości zrobić nacięcie (kieszonkę), tak aby nie przebić mięsa. Kieszonkę w środku oraz fileta za zewnątrz przyprawić solą, pieprzem i czerwona papryką. Różyczki brokułu wrzucić do wrzątku (wrzątek posolić i dodać szczyptę cukru). Gotować do 5 minut. Brokuł przelać zimna wodą i odsączyć. Brokuł poobcinać na malutkie różyczki i oto tym brokułem nafaszerować kieszonkę fileta. Spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na patelni na trozgrzanym oleju ze wszytkich stron. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać trzema łyżkami wody i piec w 200 stopni ok 30 minut. Po upieczeniu pokroić w plastry.

    Kaszę kus-kus zalać wrzątkiem i posolić. Marchewkę pokroić w drobniutką kosteczkę, udusić na łyżce masła z dodatkiem pół szklanki wody. Po chwili dodac maluteńkie różyczki brokułu i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do ugotowanych warzyw dodać gotową kaszę kus-kus. Wymieszać na patelni i dodać łyżeczkę masła. Gorącą kaszę podawać z plastrami fileta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy