Filet kurczaka w zalewie miodowo-musztardowej

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Niezwykłe połączenie miodu i musztardy daje słodko-kwaśny smak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na 4 porcje
    4 filety z piersi kurczaka
    1/2 szklanki miodu
    1/2 szklanki musztardy Dijon
    1 łyżeczka szuszonej bazylii
    1 łyżeczka natki pietruszki
    1 łyżeczka czerwonej papryki suszonej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet kurczaka w zalewie miodowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce dobrze rozmieszaj miód, ostrą musztardę, paprykę, bazylię i natkę pietruszki. Umyj i dokładnie osusz filety papierowym ręcznikiem. Natrzyj je pieprzem i solą. Rozsmaruj nieco marynaty na mięsie, zawiń j w folie aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę lub więcej, by mięso nabrało aromatu.
  • 2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. W niedużym, lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia ułóż filety i posmaruj je częścią marynaty. Piecz ok. 30 minut, przewróc filety na drugą stronę i posmaruj pozostałą marynatą - resztę wlej do środka. Piecz jeszcze 10-15 minut.

Porady

Danie podawać z młodymi ziemniakami udekorowanymi koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować