- trzy pojedyncze filety drobiowe
- 360 dag pieczarek (opakowanie z biedronki)
- ok 12 plasterków kruchej szynki (np. schab pieczony, wiejska, juranda)
- ok. 7-8 plastrów żółtego sera
- pół słoika majonezu,
- pół kubka śmietany (12% lub 18%)
- ziemniaki
- surówka z białej kapusty (Colesław z biedronki)
-1/4 puszki kukurydzy
- pieprz,sól, vegeta, przyprawa do kurczaka, koperek
- olej
Filet pod pieczarkową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać, przekroić na połówki i z tych połówek zrobić pół-talarki (jak do sosu). Rozgrzać patelnię i wsypać pieczarki. Smażyć aż zmniejszą objętość i ściemnieją, Dodać dwie łyżeczki vegety i poddusić jeszcze przez ok. 5 min.
2.Ziemniaki obrać, osolić i ugotować. Po ugotowaniu omaścić masełkiem.
3.Filet umyć, przekroić na połowę. Osolić, oprószyć pieprzem i delikatnie przyprawą do kurczaka. Włożyć do woreczka śniadaniowego i rozbić, aby mięso było cieńsze.
4.Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze w lekkich odstępach. Na filet nałożyć kolejno: pieczarki, 2 plasterki szynki, 1 plasterek sera. Jeśli filet jest dłuższy, to dać tyle sera, aby przykrył szynkę.
5.Śmietanę wymieszać z majonezem i tak przygotowanym sosem posmarować dokładnie ser.
6.Włożyć do piekarnika, temp. 180 stopni i piec 30 minut.
7.Gotową surówkę wymieszać z kukurydzą. Po ziemniakach posypać koperek.
Porady
Blaszkę można wyłożyć folią aluminiową. Powstały "sos" może posłużyć do okraszenia ziemniaków.
Komentarze