Filety drobiowe ze śliwkami w sosie kawowym

0 (0 ocen)

Kawa jest składnikiem, który nie tylko nadaje się do przyrządzania ciast i deserów. Świetnie komponuje się także z mięsem. Nadaje fajny, niepowtarzalny smak.

Składniki:


  • około pół kilo filetów z kurczaka
    10 - 12 suszonych śliwek
    kilka gałązek tymianku
    sól i pieprz
    łyżka ekstraktu z wanilii
    3 łyżki soku z cytryny
    łyżka kawy mielonej zalana 120 ml gorącej wody
    łyżka miodu płynnego
    2 łyżki masła

Filety drobiowe ze śliwkami w sosie kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na wąskie paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 15 minut.

    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i gałązki tymianku i smażyć. Po chwili dorzucić suszone śliwki i dalej smażyć co jakiś czas mieszając.

    Łyżkę kawy mielonej zalać gorąca wodą. Kawę przecedzić. Dodać do niej 3 łyżki soku z cytryny, miód i ekstrakt z wanilii.

    Sosem kawowym zalać mięso i gotować jeszcze przez chwilę aż sos lekko się zredukuje.

    Dodać 2 łyżki masła. Tak przygotowane mięso podawałam z glazurowanymi marchewkami z którymi smakuje wyśmienicie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy