Filety śledziowe w warzywno-cebulowym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kupiłam u rybaków śledzie świeże bez głów tzw. tuszki, sama je wyfiletowałam i dobrze opłukałam, filety posypać kucharkiem, pieprzem cytrynowym i odstawić na godzinę do lodówki, do worka wsypać mąkę i wkładać filety do obtaczania-z worka nic się nie sypie naokoło
2.na bardzo gorącym oleju smażyć filety z każdej strony na rumiano, odkładać do miski
3.obraną włoszczyznę w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić
4.na oleju usmażyć cebulę, pod koniec dać wyciśnięty czosnek
5.do cebuli dac włoszczyznę z rozdrabniacza, wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, dodać cukier, ocet, pieprz, kucharka, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu
6.gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia
Komentarze