filety śledziowe w warzywno-cebulowym sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

pysznie aromatyczne śledzie w sosie smakują do bułki z masłem lub ciemnym pieczywem...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • filety śledziowe 1,5 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 4 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos warzywny

Filety śledziowe w warzywno-cebulowym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. kupiłam u rybaków śledzie świeże bez głów tzw. tuszki, sama je wyfiletowałam i dobrze opłukałam, filety posypać kucharkiem, pieprzem cytrynowym i odstawić na godzinę do lodówki, do worka wsypać mąkę i wkładać filety do obtaczania-z worka nic się nie sypie naokoło
  • etap 2. na bardzo gorącym oleju smażyć filety z każdej strony na rumiano, odkładać do miski
  • etap 3. obraną włoszczyznę w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić
  • etap 4. na oleju usmażyć cebulę, pod koniec dać wyciśnięty czosnek
  • etap 5. do cebuli dac włoszczyznę z rozdrabniacza, wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, dodać cukier, ocet, pieprz, kucharka, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu
  • etap 6. gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować