Filety rybne z grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem uczennicą liceum. Bardzo lubię gotować, szczególnie dania z ryb, bo są zdrowe i poprawiają koncentrację. Filety rybne z grzybami i ziemniakami uwielbia cała moja rodzina.

Składniki:

  • ● 3 filety rybne z pangi
    ● 1/2 kg grzybów leśnych
    ● 1 mała cebula
    ● 3 małe ziemniaki
    ● 2 łyżki startego żółtego sera
    ● koperek
    ● olej
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety rybne z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby myjemy i wrzucamy
    na wrzątek, gotujemy do miękkości.
    Odcedzamy, wodę zachowujemy.
    Obieramy ziemniaki,
    wrzucamy do wrzącej,
    osolonej wody i gotujemy na
    półtwardo. Wyjmujemy z wody
    i odkładamy. Do tej samej wody
    wrzucamy kilka łodyg koperku
    i obgotowujemy w niej filety rybne (przekrojone) ok. 2-3 minut.
    Odcedzamy.
  • Filety rybne z grzybami 2. Naczynie do zapiekania smarujemy
    olejem. Wlewamy wodę
    z gotowania grzybów, układamy
    pokrojone na kawałki ziemniaki
    i filety rybne. Przykrywamy
    i zapiekamy 20-30 minut
    w temp. 180 °C.
  • 3. Zahartowane zimną wodą
    grzyby dzielimy na kawałki. Pokrojoną
    cebulę szklimy na oleju.
    Do cebuli dodajemy grzyby
    i dusimy 10-15 minut. Przyprawiamy
    solą i pieprzem do smaku.
    Wykładamy na talerz razem
    z ziemniakami i rybą. Posypujemy
    posiekanym koperkiem
    i startym żółtym serem.

Porady

● Filety z pangi można zastąpić inną rybą, a danie będzie równie smaczne. ● Poza sezonem grzybowym zamiast świeżych grzybów leśnych możemy użyć pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Panga

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować