Bardzo smaczne danie, zamiast grzybków może być żurawina
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 pojedyńczy filet z kurczaka
sól
pieprz kolorowy
bułka tarta lub bułka tarta z sezamem
2 plastry sera żółtego
2 krążki ananasa lub 2 połówki brzoskwiń z puszki
2 łyżeczki żurawiny ze słoiczka lub grzybki marynowane
Filety z kurczaka z ananasem i grzybkiem lesnym marynowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka przekroić wzdłuż na 2 filety, rozbić je delikatnie przez folię, oprószyć solą i pieprzem.
Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinkę.
Następnie panierować w roztrzepanym jajku z dodatkiem 1 łyżki śmietany i bułce tartej lub bułce połączonej z sezamem.
Usmażyć na masełku sklarowanym lub na maśle z dodatkiem oleju.
Osączyć na ręczniku papierowym i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
W plastrach sera zrobić otwory za pomocą kieliszka.
Na każdym usmażonym kotlecie ułożyć po plasterku ananasa lub brzoskwinię z puszki pokrojoną w plasterki, przykryć serem a w otwory włożyć żurawinę lub grzybki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st i zapiec.
Komentarze