Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą, zawinięte w szynkę przygotowałam w kombiwarze halogenowym z funkcją smażenia z niską zawartością tłuszczu marki FIRST Austria.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- piersi z kurczaka: 4 sztuki
- suszone pomidory w oleju: 12 sztuk
- mozzarella: 120 gramów
- kremowy serek: 1 łyżka
- natka pietruszki (posiekana): 3 łyżki
- olej (może być spod pomidorów - 2 miarki): 4 łyżki
- szynka szwarcwaldzka: 12 plastrów
- sól (do smaku): 1 szczypta
- pieprz czarny (do smaku): 1 szczypta
Filety z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. W każdym filecie zrób nacięcie ostrym nożem tak, aby w najgrubszej części fileta powstał otwór na kształt kieszeni. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem.
2.Mozzarellę odsączoną z zalewy i suszone pomidory odsączone z oleju pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z kremowym serkiem i posiekaną natka pietruszki. Jeśli to konieczne dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
3.Farszem napełnij wcześniej przygotowane filety z kurczaka. Filety zawiń w plastry szynki pamiętając, aby dokładnie zakryć szynką nacięcie, aby nie wypływał farsz.
4.Roladki ułóż na ruszcie obrotowym kombiwaru, polej je olejem i piecz 25 minut.
5.Roladki podawaj pokrojone na plastry grubości 2 cm
Komentarze