Filety z kurczaka po królewsku

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja rodzina,znajomi i sąsiedzi uwielbiają to danie. Jest pyszne. Robię je na różne okazje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg fileta z kurczaka
    sól
    pieprz
    przyprawa do gyrosa lub przyprawa kucharek
    olej

    zalewa :
    2 szklanki wody
    1 mały keczup
    1 mały przecier pomidorowy
    2 łyżki cukru kryształu
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki oleju
    6 łyżek octu
    ziele angielskie
    liść laurowy

    1 słoik ogórków konserwowych
    1 słoik papryki marynowanej
    1 słoik cebuli marynowanej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dania główne

Filety z kurczaka po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka rozbić przyprawić solą pieprzem kucharkiem lub przyprawą do gyrosa. Obtoczyć w mące, jajku, i bułce. Upiec. Po upieczeniu dać do wystygnięcia.
    Do garczka dajemy wodę,keczup, przecier,cukier,sól,olej,ocet,ziele angielskie oraz liść laurowy. Mieszamy wszystko.Dajemy na gaz i zagotowujemy.Gdy się zagotuje dajemy do wystygnięcia.
    Ogórki,paprykę i cebulę kroimy w paski.
    Przestudzone kotlety kroimy na mniejsze porcje i układamy je do naczynia żaroodpornego lub dużej salaterki. Na to dajemy cebulę, ogórek , paprykę i zalewamy połową zalewy. Znów układamy fileta potem cebulę,ogórka i paprykę i zalewamy resztą zalewy.Wkładamy do lodówki na 5 godzin.

Porady

Można to samo wykonać z rybą. Najlepiej gdy potrawę zostawiamy na całą noc w lodówce, dobrze nasiąknie wtedy zalewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować