Filety z kurczaka po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka rozbić przyprawić solą pieprzem kucharkiem lub przyprawą do gyrosa. Obtoczyć w mące, jajku, i bułce. Upiec. Po upieczeniu dać do wystygnięcia.
Do garczka dajemy wodę,keczup, przecier,cukier,sól,olej,ocet,ziele angielskie oraz liść laurowy. Mieszamy wszystko.Dajemy na gaz i zagotowujemy.Gdy się zagotuje dajemy do wystygnięcia.
Ogórki,paprykę i cebulę kroimy w paski.
Przestudzone kotlety kroimy na mniejsze porcje i układamy je do naczynia żaroodpornego lub dużej salaterki. Na to dajemy cebulę, ogórek , paprykę i zalewamy połową zalewy. Znów układamy fileta potem cebulę,ogórka i paprykę i zalewamy resztą zalewy.Wkładamy do lodówki na 5 godzin.
Porady
Można to samo wykonać z rybą.
Najlepiej gdy potrawę zostawiamy na całą noc w lodówce, dobrze nasiąknie wtedy zalewą.
Komentarze