Fondant czekoladowy

4.48 (196 ocen)

  • 25 min

Zawsze mnie fascynuje ta gorąca "lawa czekolady" wyciekająca z ciasta.Ciasto można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

  • 25 min

Składniki:

  • Na 3 kokilki 8 cm
    7 dag czekolady
    6 dag masła
    2 łyżki mąki
    4 dag cukru pudru
    1 jajko
    1 żółtko
    + 3 cząstki czekolady
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Fondant czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę z masłem rozpuszczamy nad parą wodną.
    Po przestudzeniu masę ubijamy mikserem , dodając partiami cukier puder, żółtko, jajko i na koniec mąkę.
    Kokilki smarujemy margaryną posypujemy mąką.
    Każdą wypełniamy do połowy ciastem , w środek kładziemy cząstkę czekolady
    i napełniamy resztą ciasta do 3/4 wysokości.
    Ja wstawiam kokilki do lodówki i wyjmuję w miarę potrzeby, ale można też piec od razu .
    Piekarnik musi być nagrzany do 180 C, fondanty pieczemy ok. 12-15 minut.
    Po około 7-8 minutach zaczynają rosnąć i wtedy trzeba je obserwować.
    Ważne jest aby ich nie zapiec, bo nie będzie płynnego środka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować