Fondue serowe to propozycja na spotkania w większym gronie. Jada się ją wspólnie z jednego garnka (caquelon) długimi widelczykami. Podstawowym składnikiem na fondue serowe jest oczywiście dobrze dobrany ser. Powinno się używać co najmniej dwóch gatunków. Najczęściej jest to ementaler, gruyere, cheddar lub appenzeller. Sprawdźcie prosty, sprawdzony sposób na fondue - przepis jest najlepszy, jaki możecie sobie wymarzyć.
4.5 (168 ocen)
Porady
Jak jeszcze podkręcić smak i zrobić prawdziwe fondue serowe? Czasami wystarczy dodatek białego wytrawnego wina, odrobina wiśniówki, przyprawy, a do tego grzanki z bułki lub chleba i mamy pyszne serowe fondue. Przyrządza się również fondue mięsne, warzywne i czekoladowe. Jeśli nie macie specjalnego naczynia w którym przygotowuje się danie to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje ciepło - fondue serowe będzie mieć odpowiednią konsystencję i temperaturę.
Fondue serowe to najpopularniejszy przepis w kuchni szwajcarskiej, ale swoich zwolenników ma też w kuchni francuskiej. Wynika to z faktu, że oba te kraje słyną ze wyjątkowych odmian sera. Serowe fondue to właśnie smak roztopionego, pełnego aromatu sera. Powyższy przepis można przygotować zarówno w garnku, jak i w specjalnym zestawie do fondue. Zdecydowanie polecamy zestaw do fondue serowego, bo sprawdzi się też do przepisu na fondue czekoladowe. Żeliwo emaliowane nie tylko trzyma temperaturę, ale jednocześnie nie wchłania zapachów. W komplecie znajdziemy wygodne widelczyki.
Widelczyki z zestawu na fondue serowe przydadzą się do moczenia w serowej masie ulubionych smakołyków. Dodatki mogą być różne - serowe fondue najczęściej podaje się z dobrym pieczywem - bagietka, ciabatta czy nasza polska bułka poznańska, ale ciekawe będą też twardsze warzywa, jak zblanszowane brokuły, grillowana papryka czy cukinia.
Komentarze