Fondue pomidorowo serowe

0 (0 ocen)

Typowa walentynkowa uczta , nie ma to jak gorące żądze w serowym fondue

Składniki:


  • 40 dag sera ementalera
    20 dag sera gołdy
    ząbek czosnku
    szklanka białego wytrawnego wina
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    przecier pomidorowy
    2 łyżki oliwy
    przyprawy: pieprz i gałka muszkatołowa
    makaron 200 gram

Fondue pomidorowo serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Walentynkowe fondue 1. Ser starłam na tarce w wiórka mąkę wymieszałam z odrobiną oliwy. Ścianki garnuszka porcelanowego nasmarowałam czosnkiem przecięłam go na połowę ścisnęłam i tak wysmarowałam dół i boki . Wlałam oliwę rozgrzałam i , wrzuciłam ser topiłam go wolnym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łopatką.Dodałam mąkę zmieszaną z oliwą, całość doprowadzamy do zawrzenia i wtedy dolewamy wino. Mieszając ogrzewamy jeszcze chwilę dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego mieszamy, aż dojdzie , przyprawiamy. Podajemy z makaronem osobno albo wkładamy do sosu .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy