470-500 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu),
cebula,
2 ząbki czosnku,
250 g pieczarek lub innych grzybów,,
sól, pieprz, suszona bazylia,tymianek, rozmaryn
parmezan lub/i starta mozzarella
łyżeczka oliwy
Focaccia z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokroić w plastry, smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, odsączyć i odłożyć do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć placami na natłuszczonej blaszce (palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki), posypać ziołami i przyprawami. Posmarować odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie w ciasto powciskać pokrojoną w ósemki cebulę, pieczarki i cienkie plasterki czosnku. Posypać całość niewielką ilością startego sera, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.
Komentarze