FOCACCIA -placek cebulowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla milosnikow cebuli:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g maki pszennej
    30 g swiezych drozdzy
    200 ml wody
    4 duze cebule
    oliwa z oliwek
    sol
    suszone ziola(rozmaryn,oregano,majeranek,kminek)

Focaccia -placek cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpusc drozdze w misce z ciepla woda.Z maki uformuj kopczyk i zrob w nim
    dziure,wlej tam rozczyn z dozdzy,dodaj 2 lyzki oliwy i 1/2 lyzeczki
    soli.Zagniataj ciasto ok.kwadransa,powinno byc elastyczne.Uformuj z niego
    kule i przeloz do miski wysmarowanej oliwa,natnij wierch na krzyz,przykryj
    i odstaw do wyrosniecia na ok 40 minut.Po wyrosnieciu ponownie wyrob ciasto
    a nastepnie rekoma uformuj placek ,przenies go na plaska blache wysmarowana
    oliwa.Posmaruj ciasto ok.4 lyzkami oliwy rozrobionej z woda i posyp
    sola.Palcami zrob wglebienia w ciescie i odstaw na dalsze pol
    godziny.Rozgrzej piekarnik do max temp. 240-250 st.,cebule obierz i pokroj
    w piorka,rozloz na ciescie,posyp ziolami.Wstaw do nagrzanego piekarnika i
    zapiekaj ok 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy