Focaccia -placek cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpusc drozdze w misce z ciepla woda.Z maki uformuj kopczyk i zrob w nim
dziure,wlej tam rozczyn z dozdzy,dodaj 2 lyzki oliwy i 1/2 lyzeczki
soli.Zagniataj ciasto ok.kwadransa,powinno byc elastyczne.Uformuj z niego
kule i przeloz do miski wysmarowanej oliwa,natnij wierch na krzyz,przykryj
i odstaw do wyrosniecia na ok 40 minut.Po wyrosnieciu ponownie wyrob ciasto
a nastepnie rekoma uformuj placek ,przenies go na plaska blache wysmarowana
oliwa.Posmaruj ciasto ok.4 lyzkami oliwy rozrobionej z woda i posyp
sola.Palcami zrob wglebienia w ciescie i odstaw na dalsze pol
godziny.Rozgrzej piekarnik do max temp. 240-250 st.,cebule obierz i pokroj
w piorka,rozloz na ciescie,posyp ziolami.Wstaw do nagrzanego piekarnika i
zapiekaj ok 20 minut.
Komentarze