Znana, prosta, smaczna potrawa. U mnie w domu jedna z uwielbianych
1 godz. 20 min
Składniki:
kg flaczków
marchew
pietruszka
15 dag selera
por
cebula
2 łyżki masła
łyżka maki
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
1,5 l wywar mięsny
1.Flaki wymyć kilkakrotnie w letniej wodzie. Następnie zalać zimną wodą i zagotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Przygotować wywar mięsny, włożyć do niego flaki i gotować, aż będą miękkie. Ostudzić w wywarze, wyjąć i pokroić w cienkie paski. Warzywa zetrzeć na tarce, udusić z łyżką masła, podlewając wywarem, połączyć z flakami i zalać wywarem, w którym flaki się gotowały. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić wywarem, dodać do flaków, zagotować, osolić i przyprawić do smaku solą i pieprzem i tartą gałką muszkatołową.
Komentarze