flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem i ogórkiem)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie flaki podaje moja teściowa, przepis pochodzi od babci mojego męża. Choć składniki na pierwszy rzut oka nie bardzo do siebie pasują, zupa wychodzi przepyszna- lekka i delikatna w smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g flaków wołowych ciętych obgotowanych
    500 g fileta z kurczaka
    2 marchewki
    pietruszka biała
    kawałek selera
    3-4 ogórki kiszone
    2 cebule
    szklanka wody z ogórków
    szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej z butelki)
    3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego
    majeranek
    ziela angielskie
    sól
    pieprz
    liście laurowe
    czosnek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki babci cylki (zabielane z kurczakiem i ogórkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka pokroić, flaki wypłukać. Warzywa obrać, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na ogień, dodać flaki i mięso. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki, wodę z ogórków i przyprawić, dodać czosnek. Na końcu wlać śmietankę, zagotować i zdjąć z ognia.

Porady

Najlepiej smakują na drugi dzień, podane z chlebem lub z ziemniakami z wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Flaki Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować