Flaczki z żołądkami

4.5 (155 ocen)

  • 20 min

Mąż dostaje w pracy gotowe słoiki np. z flakami, to jeden z pomysłów jak je przyrządzić po domowemu :)

  • 20 min

Składniki:

  • 60 dkg żołądków drobiowych
    1/2 średniego selera
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mała cebula
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    2 łyżeczki vegety
    1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka przyprawy do flaków
    1 łyżeczka pieprzy
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
    2 słoiki flaków w rosole
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki z żołądkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki umyć i oczyścić, zalać wodą i zagotować. Odcedzić szumowiny. Dodać obrane warzywa, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe i vegetę. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
  • Pokrojone warzywa 2. Warzywa wyjąć i pokroić w kostkę. Cebulę wyrzucić. Żołądki gotować dalej do miękkości.
  • Warzywa i żołądki 3. Miękkie żołądki wyjąć z wywaru. Na ich miejsce wlać falki ze słoika. Żołądki pokroić w paseczki. Do flaków dodać warzywa i żołądki.
  • 4. Flaki doprawić przyprawami i gotować przez 10 minut. Gotowe :)

Porady

Flaki można zagęścić zasmażką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Gałka muszkatołowa Majeranek Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować