Flaki

0 (0 ocen)

Tak przyrządzone flaki, to nasza rodzinna tradycja. Zawsze goszczą u nas na świątecznym stole i rodzinnych uroczystościach

Składniki:

  • 2 kg flaków
    2 porcje rosołowe z kurczaka
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 selera
    sól, pieprz
    1/2 op majeranku
    1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z porcji rosołowych, warzyw i przypraw ( pieprz, ziele , liść laurowy)
    Ugotować rosół
  • 2. Z gotowego rosołu wyjąć porcję, warzywa. Dodać flaki i całość gotować aż do miękkości flaków ( ok. 2-3 godziny)
  • 3. Gdy flaki zmiękną , ugotowaną marchewkę pokroić w pół plasterki i wrzucić do flaków. Całość doprawić przyprawami ( sól, pieprz, majeranek, gałka i imbir)
    Gotować jeszcze przez 10 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować