Flaki wołowe

4.5 (175 ocen)

Flaki wołowe to tradycyjne danie kuchni polskiej, w każdym domu przyrządza się w różny sposób, ja lubię dobrze doprawione z dodatkiem duszonych warzyw.

Składniki:

  • 900 gram flaków wołowych gotowanych
    3 litry rosołu wołowego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Kawałek pora
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    Przyprawa do flaków
    Sól
    jarzynka
    majeranek
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych, pora kroimy w pół plastry. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy warzywa, dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy jarzynką. Do garnka wlewamy rosół wołowy, zagotowujemy, dodajemy obgotowane flaki, gotujemy 5 minut, dodajemy warzywa, gotujemy kolejne 5 minut. Flaki zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy obydwie papryki, chwilę podsmażamy ciągle mieszając, dodajemy do flaków. Doprawiamy do smaku przyprawą do solą, flaków, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Flaki wołowe na rosole

To może cię zainteresować