Flaki wołowe

5 (164 ocen)

Dla mnie flaki to coś przepysznego

Składniki:

  • 1 kg kura rosołowa
    1 oczko wołowe
    1 kg flaki wołowe mrożone
    2 szt marchewka
    1 szt pietruszka
    0,5 szt seler
    0,5 szt por
    papryka czerwona ostra w proszku -1 łyżeczka
    majeranek -1 łyżka
    gałka muszkatołowa
    sól i pieprz
    imbir
    maggi
    liść laurowy
    Zasmażka:
    2 łyżki masło
    3 łyżki mąka
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaki wołowe 1. Flaki zalać osoloną wodą,gotować 10 minut,odcedzić, czynność powtórzyć
    3 razy.



  • 2. Następnie do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wkładamy oczyszczone i opłukane mięso wołowe i kurę, oraz sól i pieprz, gotować.
  • 3. Warzywa obrać, opłukać dodać do rosołu, gotować do miękkości mięsa.
  • 4. Mięso razem z warzywami wyjąć z rosołu, oczywiście drób się wcześniej ugotuje niż wołowina.
  • 5. Flaki obgotowane wrzucić na rosół, razem ze wszystkimi przyprawami, gotować do miękkości flaków na wolnym ogniu.
  • 6.
    Mięso oddzielić od kości, pokroić w paseczki.
  • 7. Warzywa pokroić w kostkę, mięsa i warzywa dodać do flaków.
  • 8.
    Zasmażka:
    Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, doprawić do smaku zagotować. Podawać z bułką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.2 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Flaki wołowe na rosole

To może cię zainteresować