Flan brokułowy

0 (0 ocen)

  • 55 min

...

  • 55 min

Składniki:


  • 1 brokuł /średniej wielkości /
    1 cebula
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    3 jajka
    sól , pieprz biały

Flan brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł umyłem , odciąłem nóżkę i obrałem ze skórki. Resztę brokuła podzieliłem na mniejsze różyczki. Cebulę po obraniu pokroiłem na cząstki . W rondelku po zagotowaniu posolonej wody wrzuciłem pokrojoną nóżkę brokuła i cebulę.Gotowałem do miękkości nóżki , potem wrzuciłem na ok. 2 minuty brokułowe różyczki . Odcedziłem , odłożyłem 6 różyczek . Nóżkę i pozostałe różyczki brokuła oraz cebulę zmiksowałem ze śmietanką i jajkami. Przyprawiłem solą i pieprzem.
    Masę wlałem do żaroodpornych foremek , do każdej włożyłem różyczkę brokuła.
    Piekłem 20 minut w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni C.

Komentarze

Podobne przepisy