Flan Hiszpański

4.5 (191 ocen)

To deser bardzo popularny w Hiszpanii. Jest łatwy w przygotowaniu i pyszny.

Składniki:

  • Karmel :
    1 szklanka cukru
    1 szklanka wody
    Ciasto :
    650 ml tłustego mleka
    1 łyżka aromatu waniliowego
    6 jajek


Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Flan hiszpański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmel : Na patelni przelewamy wodę i rozpuszczamy cukier. Następnie gotujemy na małym ogniu bez mieszania do momentu aż zacznie ciemnieć. Gdy cukier się roztopi należy przelać karmel do foremek.
    Ciasto : Najpierw miksujemy jajka. Gdy ubijemy je na pianę należy dodać mleko i wanilię. Potem wlewamy do foremek. Ustawiamy je w blaszce do pieczenia. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy 60 minut w temp. 175 stopni.
    Gdy flan się upiecze wyjmujemy go z piekarnika i studzimy przez kilka godzin w lodówce.
    Przed podaniem ciasta odwracamy foremki i wyjmujemy na talerzyk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować