Kapusta z dodatkiem wędzonego bekonu, przykryta plasterkami ziemniaków to kombinacja składników, która sprawia, że Francuzi przepadają za tą tradycyjną zapiekanką.
Łatwy
Składniki:
- kapusta mała główka: 1 sztuka
- cebula: 2 sztuki
- ziemniaki: 4 sztuki
- bekon wędzony: 200 gramów
- czosnek: 2 ząbki
- bulion warzywny: 100 mililitrów
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
- liść laurowy: 2 sztuki
- sok z cytryny: 1 łyżka
- ser tarty Gruyère: 5 łyżek
- pietruszka suszona: 0.5 łyżeczki
- sól: 0.5 łyżki
- pieprz: 4 szczypty
- olej: 1 łyżka
Francuska zapiekanka z kapustą, bekonem i serem gruyère - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Cebulę kroimy w krążki, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju około 5 minut, dodajemy pokrojony w paski bekon i smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojoną kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i zalewamy wywarem warzywnym. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną kapustę wykładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzch układamy pokrojone w plastry ziemniaki i posypujemy serem i pietruszką. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze