Francuska zapiekanka z puree i klopsikami

4.5 (184 ocen)

Francuska zapiekanka z ogromnymi klopsami i pysznym kremowo-serowym puree. Ziemniaki należy dobrze doprawić, to cały sekret tej zapiekanki, bo smakują zupełnie inaczej niż puree znane nam z obiadów.

Składniki:

  • Klopsiki:
    500g mięsa mielonego
    2-3 łyżki bułki tartej
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 małe jajko
    1 cebula
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz

    Puree:
    800g ziemniaków
    2 łyżki masła
    250ml mleka
    100g twardego sera, np. cheddar
    sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Francuska zapiekanka z puree i klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy mięso mielone, bułkę tartą, paprykę, sól, pieprz, posiekaną cebulę, posiekaną natkę, jajko. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z masy formujemy duże pulpety (powinno być ich około 10). Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy przez 30 minut, odcedzamy.

  • 2. Przygotowujemy puree: ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Dokładnie je gnieciemy, dodajemy masło, mleko i przyprawy do smaku. Mieszamy ze startym na tarce serem.
  • 3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy klopsiki, mocno je dociskając. Całość możemy posypać serem. Zapiekamy w piekarniku z funkcją termoobiegu przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować