Francuska zapiekanka (hachis parmentier) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotujemy ok. 15 minut, do miękkości.
2. W tym czasie na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone . Dusimy ok.12 minut.
3. W blenderze miksujemy pomidora (wcześniej sparzonego i jabłko- obrane )
4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
5. Zmiksowanego pomidora z jabłkiem dodajemy do mięsa. Mieszamy. Łączymy z ziołami, doprawiamy (nie pomijajmy cynamonu). Odstawiamy.
6. Ugotowane ziemniaki przecedzamy. Gorące przecieramy przez sitko. Dodajemy śmietanę i 1 łyżkę masła. Doprawiamy.
7. Dno foremki, w której będziemy zapiekać r, smarujemy odrobiną masy ziemniaczanej. Wykładamy mięso i przykrywamy je warstwą pozostałych ziemniaków, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu posypujemy żółtym serem (ementaler)
8. Pieczemy ok. 25-30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
9. Podajemy ze świeżą sałatą.
Komentarze