Francuska zupa cebulowa

5 (165 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Białe wino nadaje jej charakterystyczny smak.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA:
    - cebula: 60 dekagramów
    - bulion: 1 litr
    - białe wino wytrawne: 200 mililitrów
    - masło: 4 łyżeczki
    GRZANKI:
    - kromki bułki (nie musi być paryska, może być wrocławska): 12 sztuk
    - czosnek: 4 ząbki
    - masło: 5 łyżeczek
    - starty ser żółty: 8 łyżek
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Francuska zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Usmażyć na maśle na brązowo (ok. 10 minut), aż zbrązowieje. Wlać wino. Odparować. Przełożyć do gorącego bulionu i gotować 30 minut.
  • 2. Kromki bułki posmarować masłem, wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem. Posypać serem. Zupę rozlać do misek (nadających się do zapiekania), na wierzchu poukładać kromki bułki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 10 minut (do rozpuszczenia się sera). Jeśli nie wszystkie kromki zmieszczą się w miseczkach, resztę kromek zapiekamy na blasze.
  • 3. Jeśli ktoś nie lubi kawałków cebuli, zupę można zmiksować. Jest równie smaczna, chociaż już nie francuska.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować