Francuski deser z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na mleku gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. lekko studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki przegotowanej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy w parzystą liczbę kwadratów. W połowie kwadratów wycinamy w środku otwory ( np. od szklanki). Brzegi pełnych kwadratów smarujemy białkiem i przykładamy na wierzch kwadraty z dziurą. W środek nakładamy po łyżce lekko przestudzonego budyniu. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około 15 minut w 190°C. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
Na upieczone ciastka układamy pokrojone owoce. Całość pokrywamy delikatnie galaretką. Najlepiej nanieść tężejąca galaretkę za pomocą pędzelka. Odstawić do chłodu, aż galaretka się zetnie.
Gotowe.
Komentarze