Francuski navarin

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój wujek świetnie gotował. Przepis znalazłam w jego książce kucharskiej.

Składniki:

  • ● 1 kg udźca jagnięcego lub szynki wołowej
    ● 40 dag fasolki szparagowej
    ● 3 marchewki
    ● 2 kalarepy
    ● 3 ziemniaki
    ● 2 duże cebule
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 3 łyżki oliwy
    ● łyżka przecieru pomidorowego
    ● łyżka tymianku
    ● sól, pieprz
    ● 250 ml wytrawnego białego wina
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Francuski navarin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa usuwamy skórę
    i błony. Kroimy w 3-cm kostkę.
    Sparzamy, opłukujemy
    zimną wodą i osączamy.
  • 2. Warzywa obieramy. Cebulę
    i czosnek siekamy, fasolkę
    kroimy w 4-cm kawałki,
    a resztę warzyw w kostkę.
  • 3. Mięso smażymy ok. 5 minut
    na rozgrzanej oliwie. Dodajemy
    przecier i warzywa.
    Doprawiamy i wlewamy wino.
    Pieczemy ok. 1,5 godziny
    w temp. 180 °C. Wyjmujemy,
    wsypujemy mąkę, mieszamy
    i pieczemy jeszcze 5 minut.
    Podajemy z chrupiącym
    świeżym chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy