Francuski zawijaniec z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie żeby był prawie miękki. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, ser na drobnych, pora kroimy w talarki. Mieszamy z ryżem, dodajemy rozbełtane jajko odrobinę zostawiając do posmarowania całości przed pieczeniem.
Mięso rozkrawamy by było jak największe i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa.
2.Ciasto rozwijamy na blacie, na środku rozkładamy mięso, a na nim farsz, zostawiając miejsce na bokach. Zawijamy całość mięsem, które nie było posmarowane farszem. Można użyć kawałków mięsa np gulaszowego z indyka. Wtedy układamy kawałki by tworzyły na cieście jedną powierzchnię, a kilka ułożyć na górze.
3.Ciasto francuskie nacinamy po bokach co 1,5 - 2 cm nie docinając zbyt blisko mięsa. Zawijamy na przemian lewy i prawy bok, zakładając je na ciebie pod skosem.
4.Zawijamy końce pod spód żeby rolada się nie rozwinęła. Smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku w 200*C ok 30 min do zrumienienia. Kroimy na plastry grubości 2 cm. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Komentarze