Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée

0 (0 ocen)

Tradycyjny Crème brûlée jest przygotowany na żółtkach i kremówce z charakterystyczną skorupką w postaci palonego cukru. Mój krem nie wymaga pieczenia (prawie), a przygotowałam go na serku mascarpone i zatopiłam w nim świeże jagody. Nie obyło się też bez karmelizowanego cukru na wierzchu.

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:

    4 żółtka
    250 g serka mascarpone
    ok 1/2 szklanki świeżych jagód

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

    1 duże opakowanie ciasta francuskiego

    SKŁADNIKI ROBOCZE:

    4 łyżki cukru białego
    1 łyżka soku z cytryny
    cukier brązowy posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Francuskie ciasteczka z jagodami crème brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10yvses 1. Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie i wyciąć z niego kółka. Pełne koła o średnicy ok 8 cm. W połowie z nich wyciąć mniejsze kółka (ok 6 cm), tak aby powstał pierścień. Delikatnie zwilżyć wodą krawędzie pełnych kół i nałożyć na wierzch pierścień. Ciasto najlepiej wycinać na papierze do pieczenia. Przed pieczeniem schłodzić i zimne wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 15 min, aż się zrumieni. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. W upieczonych "miseczkach" na środku będzie wyrośnięte ciasto, należy je trochę przygnieść widelcem.
  • image-0x82sm8 2. Żółtka utrzeć z cukrem w misce, którą umieść na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Żółtka ucierać, dodając sok z cytryny, aż masa będzie puszysta i zrobi się bardzo ciepła. Najlepiej sprawdzając palcem, nie może parzyć. Odstawić do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas należy żółtka przemieszać, gdyż na wierzchu może tworzyć się skorupka.
    Mascarpone utrzeć i wlać porcjami masę żółtkową. Wszystko połączyć, uzyskując jednolity krem.
  • image-17m8dup 3. Do upieczonego ciasta francuskiego nałożyć po jednej łyżce kremu, nasypać owoce i przykryć je resztą kremu. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby krem stężał. Na wierzchu rozsypać równomiernie cukier i przy pomocy specjalnego palnika opalić wierzch, aż cukier się rozpuści. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jagody Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować