Francuskie ciasto z ziemniakiem pomme de terre

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Smaczna i syta przekąska z ciasta francuskiego z ziemniakiem i boczkiem. Doskonała na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    6 średnich ziemniaków
    300g boczku wędzonego
    1 opakowanie mozzarelli mini kuleczki lub 2 opakowania w całości.
    1 cebula
    żółtko
    przyprawy:
    przyprawa do ziemniaków
    sól
    suszone pomidory
    suszony czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Francuskie ciasto z ziemniakiem pomme de terre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki solimy i gotujemy w łupinach "mundurkach" do miękkości. Studzimy i obieramy.
  • boczek 2. Boczek kroimy na drobne paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na patelni po boczku przesmaż drobno posiekaną cebulę.
  • ziemniaki 3. Ciasto francuskie dzielimy na 5 kawałków. Przez środek od narożnika po skosie układamy pokrojonego w grubsze plastry ziemniaka, posypujemy przyprawami.
  • nadzienie 4. Na ziemniaki kładziemy pozostałe składniki cebulkę, boczek i ser mozzarella.
  • zwijanie 5. Następnie boki ciasta zawijamy do środka. Gotowe ciasto smarujemy żółtkiem.
    Pieczemy w 200st.C przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować