Francuskie faworki

4.47 (150 ocen)

  • 10 min

Te faworki będą doskonałym uzupełnieniem karnawałowego zimnego bufetu. Są szybkie w przygotowaniu, chrupkie, polane czekoladą rozpływają się w ustach.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    - Opakowanie ciasta francuskiego,
    - Olej do smażenia,
    - ¾ tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej,
    - 1-2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Francuskie faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • francuskie faworki 1. Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na około 20 prostokątów. W każdym prostokącie robimy pośrodku nacięcie. Formujemy faworki. Jeden koniec ciasta przewlekamy przez nacięcie. Rozciągamy całość i gotowe.
    W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim faworki z obu stron do zrumienienia. Usmażone osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniczku. Ostygnięte polewamy lekko czekoladą.
    W tym celu czekoladę łamiemy w kostki i z dodatkiem mleka rozpuszczamy na małym ogniu.
  • Francuskie faworki 2. Smacznego!

Porady

To alternatywa dla tradycyjnego chrustu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować