Jagody najczęściej kojarzą nam się z drożdżowymi jagodziankami. Owoce te pysznie smakują połączone także z ciastem francuskim. Dodatkowo ciasteczka powstają bardzo szybko i prosto. POLECAM!
Składniki:
Składniki na około 16 sztuk
Składniki podstawowe:
• ¾ szklanki jagód,
• 250 gram serka mascarpone,
• 2 żółtka
Składnik dodatkowy:
• Opakowanie ciasta francuskiego
Składniki robocze:
• Jajko do smarowania ciasta,
• Cukier trzcinowy do posypania ciasta,
• Łyżka cukru pudru do kremu
Dekoracja:
• Cukier puder do podania
Jagodzianki na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na równe kwadraty o boku około 7- 8 cm.
2.Na każdym kwadracie po przekątnej układamy po jednej foremce na rurki. Dwa naprzeciwległa rogi kwadratu zawijamy na rurkę. Mocno dociskamy je, by w trakcie pieczenia ciasto nie rozeszło się na boki. Uformowane ciastka przekładamy na blaszkę do pieczeni.
3.Ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciastka pieczemy około 15 minut w 190°C. Po upieczeniu z ciastek od razu wyjmujemy rurki. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy krem.
4.KREM: Jagody miksujemy, pozostawiając część do dekoracji. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Ubite łączymy z serkiem mascarpone. Do gotowej masy dodajemy jagodowy mus. Ponownie miksujemy całość. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego.
5.Kremem wypełniamy upieczone ciasteczka, nakładając go w miejsce po rurce. Krem dodatkowo dekorujemy pozostawionymi jagodami. Deser przechowujemy w lodówce. Przed podaniem oprószamy go delikatnie cukrem pudrem. Gotowe.
Komentarze