Francuskie paszteciki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak odmrażam, odsączam z nadmiaru wody. Czosnek przeciskam przez praskę. W rondelku rozpuszczam masło i dodaję czosnek. Po chwili dodaję szpinak. Mieszam. Doprawiam sporą ilością soli i pieprzu. Mieszam.
Szpinak dzielę na dwie porcje. Do jednej dodaję ser wędzony i mieszam aż się rozpuści. Drugą porcję zostawiam bez dodatków.
Fetę i suszone pomidory kroję w małe kawałki.
Ciasto francuskie rozwijam i dzielę na kwadraty. Na połowę ciasta nakładam farsz szpinakowy z wędzonym serem. Zlepiam po przekątnej tworząc rożek. Brzegi dociskam widelcem.
Na drugą porcję ciasta francuskiego wykładam po łyżeczce farszu szpinakowego, na niego układam kawałek fety i suszonego pomidora. Zlepiam tak jak poprzednio.
Pakieciki układam na blaszce wyłożonej papierem. Pamiętam o zachowaniu odstępów, bo w czasie pieczenia urosną.
Smaruję je za pomocą pędzla rozkłóconym jajkiem.
Wstawiam do nagrzanego do 200st piekarnika i piekę aż nabiorą złotego koloru, około 20 minut.
Komentarze