Francuskie paszteciki ze szpinakiem

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Szpinak lubi towarzystwo sera i czosnku a w połączeniu z francuskim ciastem smakuje wyśmienicie. Doskonała przekąska.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    450g mrożonego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka masła
    sól i świeżo mielony, kolorowy pieprz do smaku


    Dodatkowo;
    3 plastry wędzonego sera
    kilka suszonych pomidorów
    2 plastry sera feta
    jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Francuskie paszteciki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak odmrażam, odsączam z nadmiaru wody. Czosnek przeciskam przez praskę. W rondelku rozpuszczam masło i dodaję czosnek. Po chwili dodaję szpinak. Mieszam. Doprawiam sporą ilością soli i pieprzu. Mieszam.

    Szpinak dzielę na dwie porcje. Do jednej dodaję ser wędzony i mieszam aż się rozpuści. Drugą porcję zostawiam bez dodatków.

    Fetę i suszone pomidory kroję w małe kawałki.

    Ciasto francuskie rozwijam i dzielę na kwadraty. Na połowę ciasta nakładam farsz szpinakowy z wędzonym serem. Zlepiam po przekątnej tworząc rożek. Brzegi dociskam widelcem.

    Na drugą porcję ciasta francuskiego wykładam po łyżeczce farszu szpinakowego, na niego układam kawałek fety i suszonego pomidora. Zlepiam tak jak poprzednio.

    Pakieciki układam na blaszce wyłożonej papierem. Pamiętam o zachowaniu odstępów, bo w czasie pieczenia urosną.

    Smaruję je za pomocą pędzla rozkłóconym jajkiem.

    Wstawiam do nagrzanego do 200st piekarnika i piekę aż nabiorą złotego koloru, około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować