Francuskie pierogi z kreatywnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonym wrzątku tak aby był lekko kleisty.Odcedzić zostawić do wystygnięcia.
2.Boczek pokroić w kosteczkę przesmażyć na patelni na dużym ogniu,aż się lekko zrumieni.Cukinię umyć zetrzeć na tarce-nie obierać ze skórki,osolić i zostawić na 10 minut po tym czasie odcisnąć wymieszać z ryżem i boczkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać.
3.Ciasto francuskie rozwinąć wycinać szklanką kółka na pierożki nakładać po łyżeczce farszu,zlepić brzegi.
4.Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze,posmarować rozmąconym żółtkiem posypać sezamem.
5.Piekarnik rozgrzać do 200*c włożyć pierożki i zapiekać około 20 minut-do zrumienienia.Podawać gorące choć równie dobrze smakują na zimno.
Komentarze