Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś pokroić w drobną kostkę posypać przyprawami, wymieszać z 2 łyżkami oleju odstawić na chwilę do lodówki.
Szpinak rozmrozić na patelni, gdy odparuje z wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzić.
Na patelni usmażyć kurczaka, odstawić do przestygnięcia.
Do szpinaku dodać serek, wymieszać. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać trochę bułki tartej.
Na stolnicy rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na 8 równych prostokątów.
Na połówkę każdego kawałka nakładać łyżeczkę szpinaku, kilka kawałków kurczaka, 1/2 plastra żółtego sera, przykryć drugą łyżeczką szpinaku, Zawinąć wzdłuż dłuższego boku. Rogi zlepić widelcem.
Układać na papierze do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 200stopni pieca, piec na złoty kolor.
Komentarze