Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

4.43 (182 ocen)

  • 30 min

Pyszna przekąska wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (dużego, tzw. XXL)
    1/2 opakowania serka śmietankowego kanapkowego
    1/2 opakowania szpinaku w brykiecie
    2 ząbki czosnku
    2 małe pojedyncze filety z kurczaka

    biały pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka soli czosnkowej
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    4 plasterki żółtego sera
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.43 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Paszteciki Ciasto

Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w drobną kostkę posypać przyprawami, wymieszać z 2 łyżkami oleju odstawić na chwilę do lodówki.
    Szpinak rozmrozić na patelni, gdy odparuje z wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzić.
    Na patelni usmażyć kurczaka, odstawić do przestygnięcia.
    Do szpinaku dodać serek, wymieszać. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać trochę bułki tartej.
    Na stolnicy rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na 8 równych prostokątów.
    Na połówkę każdego kawałka nakładać łyżeczkę szpinaku, kilka kawałków kurczaka, 1/2 plastra żółtego sera, przykryć drugą łyżeczką szpinaku, Zawinąć wzdłuż dłuższego boku. Rogi zlepić widelcem.
    Układać na papierze do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem.
    Wstawić do nagrzanego do 200stopni pieca, piec na złoty kolor.

Porady

Sakiewki pysznie smakują z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować