Francuskie ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czy ciasteczka muszą być zawsze na słodko? otóż nie:) te z ciasta francuskiego z dodatkiem nadzienia mięsnego smakują wybornie ..

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto Francuskie:
    30 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    2 krople soku z cytryny
    130 ml wody
    5 dag masła stopionego
    15 dag masła schłodzonego


    Nadzienie
    45 dag mięsa z kurczaka gotowanego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    sól pieprz do smaku
    szczypta mielonego kminku
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paszteciki Pasztet

Francuskie ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przygotowanie ciasta: 1.Na stolnicę przesiewamy mąkę ,dodajemy sól,robimy w środku wgłębienie.Wlewamy wodę dodajemy 2 krople soku z cytryny oraz stopione ale chłodne masło i dobrze wymieszać Swą konsystencją ciasto powinno przypominać luźne okruchy dodać troszkę wody i wyrabiać delikatnie ręką aż uformuje się gładka miękka kula.Zawinąć tak przygotowane ciasto w folię spożywczą i wstawić na około 1 godz do lodówki. 2.Schłodzone masło wkładamy między dwa kawałki folii, wyklepujemy wałkiem nadając mu kształt kwadratu o grubości do 2 cm .Odwijamy ciasto kładziemy na oprószoną mąką stolnicę ,rozwałkować na to położyć rozbite masło ,złożyć ciasto na krzyż do środka i znów wałkować i tak czynność powtórzyć 3 razy. Na koniec znów oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować prostokąt o wym około 13/40 cm.
  • zawinięte  ślimaczki 2. Nadzienie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa.Cebulę obrać pokroić zeszklić na oleju ,dodać do farszu ,wycisnąć czosnek , doprawić solą i pieprzem ,wymieszać.Tak przygotowanym farsz jest gotowy. Na rozwałkowane ciasto francuskie nakładać na całości farsz mięsny zawinąć jak roladę i kroić nożem na małe około 3cm paski,tworząc fajne ślimaczki układać na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową Mnie brakło papieru i musiałam układać na folii i nie które ciasteczka się poprzylepiały do folii więc nie polecam lepszy jest papier. Jajko rozkłócić w szklance smarować każdy ślimaczek pędzelkiem i posypać zmielonym kminkiem .
  • posmarowane jajkiem 3. Takie wytrawne ślimaczki są idealne z kubkiem gorącej herbaty:) Warto spróbować zrobić domowe ciasto francuskie ,jest pracochłonne ale lepsze jak to gotowe choć czasami nie rozwarstwia się idealnie, tak jak to ze sklepu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować