Frankońska szarlotka

0 (0 ocen)

  • 45 min

smakowite drożdżowe ciasto z serem i jabłkami

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    1 łyżeczka drożdży instant
    30 g cukru
    szczypta soli
    80 masła roślinnego
    1 jajko
    100 ml letniego mleka

    Wierzch:
    500 g twarogu z wiaderka
    50 g cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    3-4 jabłka

    Polewa:
    2 jajka
    50 g cukru
    1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Frankońska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  • 2. Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
  • 3. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
  • 4. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie włożyć ciasto. Uformować z ciasta wyższe brzegi. Przełożyć na ciasto masę twarogową, ułożyć na masę pokrojone jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika
    Piec w temp. 200°C ok. 20 minut.
  • 5. Jajka na polewę roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać polewę na ciasto i piec następne 20 minut w tej samej temperaturze.
    Po wystygnięciu obsypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować