Frankońska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
2.Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
3.Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
4.Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie włożyć ciasto. Uformować z ciasta wyższe brzegi. Przełożyć na ciasto masę twarogową, ułożyć na masę pokrojone jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika
Piec w temp. 200°C ok. 20 minut.
5.Jajka na polewę roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać polewę na ciasto i piec następne 20 minut w tej samej temperaturze.
Po wystygnięciu obsypać cukrem pudrem.
Komentarze