Frappe

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min

Przepis na Frappe pokazała mi w zeszłym roku mama, a w tym roku robił furorę w akademiku - robiłyśmy ją w sesji niemal codziennie.

  • 5 min

Składniki:

  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    lód (mniej więcej 1/2-1 szklanki)
    odrobina wody
    cukier (ja daję 1,5 łyżeczki na łyżeczkę kawy)
    mleko do dopełnienia
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kawy Kawa mrożona

Frappe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lód wsypać do pojemnika, w którym możemy go skruszyć. Dolać trochę wody, dodać kawę, cukier. Skruszyć blenderem (nie każdy blender może się nadawać) do uzyskania gęstej, dużej porcji piany. Przelać do szklanki (lub dwóch ;) ) i dopełnić mlekiem. Zamieszać i podawać od razu.

Porady

Piana jest gęstsza i trwalsza, kiedy damy dużo lodu, a kiedy damy więcej wody, piany wyjdzie dużo, ale szybko zniknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować