Frittata z mizuną i pomidorkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 2 osób

W zależności od dodatków można zrobić ją na śniadanie, kolację ale również i lekki obiad.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 6 jajek
    2 garście mizuny
    7 pomidorków cherry
    3 kwiaty cukinii
    50 g fety
    1 łyżka mąki
    masło klarowane do smażenia
    sól z pieprzem
    ser cheddar do posypania

Frittata z mizuną i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mizunę drobno pokroić, zamiast mizuny można użyć szpinaku. Pomidorki przekroić na pół, z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Jajka roztrzepać z mąką widelcem, doprawić solą i pieprzem. Mizunę przesmażyć na patelni na maśle aby zmniejszyła objętość. Następnie wlać masę jajeczną, patelnię cały czas trzymać na ogniu i układać pozostałe składniki. Najpierw ułożyć pokrojone pomidorki i kwiaty cukinii. Następnie rozkruszyć fetę i posypać startym cheddarem. Potem patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut aż masa się całkowicie zetnie. Oczywiście używamy patelni w której możemy zapiekać w piekarniku lub ma odłączaną rączkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy