Frittata z cukinią z piekarnika

4.49 (159 ocen)

Kolejna pyszna frittata z dodatkiem cukinii,papryki i nastucji. Tym razem nie smażona a pieczona w piekarniku.

Składniki:

  • 7 jajek
    350 g młodej cukinii
    pół czerwonej papryki
    1 mała cebula
    2 czubate łyżki mąki
    sól ziołowa do smaku
    olej do smażenia
    50 g sera cheddar
    1 garść pąków nasturcji
    1-2 łyżki posiekanej natki
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frittata Jajko

Frittata z cukinią z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Użyłam małych młodych cukinek, żółtej i zielonej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, zeszklić cebulę. Dodać cukinię i paprykę i smażyć aż soki z warzyw odparują. W misce wymieszać jajka z mąką, do smaku doprawić sola ziołową. Następnie dodać warzywa z patelni oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, dodać połowę startego cheddara i ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy na tartę. Na wierzchu posypać pozostałym serem i ułożyć pąki nasturcji. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż masa całkowicie się zestnie i przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować