- Czerwona papryka: 0.5 sztuki
- suszone pomidory (osączone z zalewy): 6 sztuk
- fasolka szparagowa (ugotowana): 8 dekagramów
- mała cukinia: 0.33 sztuki
- mała cebula: 1 sztuka
- czarne oliwki: 5 sztuk
- feta light lub ser pleśniowy (co, kto lubi): 10 dekagramów
- jajka: 3 sztuki
- śmietana: 2 łyżki
- posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
- suszone oregano i bazylia: 1 łyżeczka
- sól,pieprz do smaku: 1 szczypta
Frittata z fasolką, suszonymi pomidorami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w paski cukinię w plasterki. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę i cukinię, smażyć do miękkości (podlewają ewentualnie odrobiną wody. Na koniec wrzucić pomidory i fasolkę Jajka rozbełtać, dodać śmietanę i przyprawy, wkruszyć ser. Wlać na patelnię z warzywami i smażyć, aż placek zetnie się na wierzchu. Można podważać brzegi i wlewać pod nie nie ściętą masę jajeczną z wierzchu (podobnie jak przy omlecie).
Komentarze