Frittata ze szparagami i pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Frittata to łatwa w przygotowaniu potrawa, nie wymaga tyle uwagi i umiejętności kucharskich co omlet. Do frittaty można dodać warzywa, wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili ochotę. Dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • Składniki na porcję dla 1 osoby:
    2 jajka eco
    8 zielonych szparagów (bardzo cienkie)
    1 cienka dymka ze szczypiorkiem
    1/2 czerwonej papryczki chilli
    4 pomidorki koktajlowe
    świeże listki bazylii
    1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju
    szczypta soli i pieprzu mielonego do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Frittata Przystawki

Frittata ze szparagami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frittata ze szparagami i pomidorami 1. Szparagi umyć, odkroić główki, a łodygi drobno pokroić na plastry. Dymkę również pokroić na plastry. Papryczkę chilli drobno pokroić, można nie usuwać ziarenek, wtedy frittata będzie bardziej pikantna.
    Na małej! patelni (używam patelni o średnicy 14 cm) rozgrzać masło i krótko podsmażyć pokrojone szparagi, chilli i dymkę.
    Po 4 minutach smażenia dodać główki szparagów i smażyć jeszcze minutę.
    Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli i pieprzu, a następnie wlać na patelnię.
    Wymieszać jajka z warzywami i od tego momentu nie mieszać.
    Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i listki bazylii.
    Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie trwa ok. 12-15 minut, do czasu, aż jajka na wierzchu frittaty zetną się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować