Frittata to łatwa w przygotowaniu potrawa, nie wymaga tyle uwagi i umiejętności kucharskich co omlet. Do frittaty można dodać warzywa, wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili ochotę. Dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
Składniki na porcję dla 1 osoby:
2 jajka eco
8 zielonych szparagów (bardzo cienkie)
1 cienka dymka ze szczypiorkiem
1/2 czerwonej papryczki chilli
4 pomidorki koktajlowe
świeże listki bazylii
1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju
szczypta soli i pieprzu mielonego do smaku
Frittata ze szparagami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyć, odkroić główki, a łodygi drobno pokroić na plastry. Dymkę również pokroić na plastry. Papryczkę chilli drobno pokroić, można nie usuwać ziarenek, wtedy frittata będzie bardziej pikantna.
Na małej! patelni (używam patelni o średnicy 14 cm) rozgrzać masło i krótko podsmażyć pokrojone szparagi, chilli i dymkę.
Po 4 minutach smażenia dodać główki szparagów i smażyć jeszcze minutę.
Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli i pieprzu, a następnie wlać na patelnię.
Wymieszać jajka z warzywami i od tego momentu nie mieszać.
Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i listki bazylii.
Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie trwa ok. 12-15 minut, do czasu, aż jajka na wierzchu frittaty zetną się.
Komentarze