frittata ze szpinakiem i ziemniakami

4.5 (199 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Frittata to rodzaj omletu, jest jednak bardziej bogata w witaminy i zdrowsza niż zwykły omlet. Dobrze smakuje podana od razu i odgrzana później.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szpinak mrożony: 450 gramów
    - jajko świeże: 4 sztuki
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - parmezan tarty: 100 gramów
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę obieramy ze skórki - aby to zrobić najlepiej włożyć ją do piekarnika wysoko pod grzałkę, zrumienić z każdej strony, włożyć do foliowego woreczka i poczekać aż ostygnie. Ziemniaki najlepiej ugotować wcześniej - można je ugotować poprzedniego dnia. A teraz pokroić w grubą kostkę lub plastry. Szpinak rozmrozić i przesmażyć na oliwie na patelni z pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem.
  • 2. Do miski wybić jajka i rozbić je widelcem. Dodać obraną i pokrojoną w paseczki paprykę, lekko przestygnięty szpinak, pokrojone w kostkę ziemniaki, ser i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku. Na patelni rozprowadzić łyżkę oliwy i wylać do niej masę frittaty. Wygładzić łyżką. Postawić na mały gaz i zapiekać aż spód lekko się przyrumieni. Następnie wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i przyrumienić nasze danie od góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować