Frittata ze szpinakiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę obieramy ze skórki - aby to zrobić najlepiej włożyć ją do piekarnika wysoko pod grzałkę, zrumienić z każdej strony, włożyć do foliowego woreczka i poczekać aż ostygnie. Ziemniaki najlepiej ugotować wcześniej - można je ugotować poprzedniego dnia. A teraz pokroić w grubą kostkę lub plastry. Szpinak rozmrozić i przesmażyć na oliwie na patelni z pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem.
2.Do miski wybić jajka i rozbić je widelcem. Dodać obraną i pokrojoną w paseczki paprykę, lekko przestygnięty szpinak, pokrojone w kostkę ziemniaki, ser i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku. Na patelni rozprowadzić łyżkę oliwy i wylać do niej masę frittaty. Wygładzić łyżką. Postawić na mały gaz i zapiekać aż spód lekko się przyrumieni. Następnie wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i przyrumienić nasze danie od góry.
Komentarze