Frużelina jagodowa

4.49 (191 ocen)

  • 20 min

Pyszna frużelina czyli owoce w żelu to coś co uwielbiam nawet chyba bardziej niż dżemy, gdyż są w niej całe owoce. Zawsze wole zrobić z jagód frużelinę niż dżem ;). A jak smakuje na gofrach z bitą śmietaną przypomina mi wakacje nad naszym morzem.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 L jagód
    1/2 szklanki cukru
    1 kopiata łyżka żelatyny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Frużelina jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw szykujemy słoiczki, dobrze je wyparzyć w gorącym piekarniku przez około 10 minut :).
  • 2. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, mieszamy i wstawiamy na ogień. Gotujemy cały czas mieszając na małym płomieniu, aż cukier się całkowicie rozpuści, a owoce puszczą sok- odstawiamy z ognia. Ważne by nie zagotować owoców, wówczas się rozpadną. Dodajemy sok z cytryny ja użyłam soku z całej, ale to zależy od indywidualnych smaków i od słodyczy jagód, jedne są słodkie drugie bardziej kwaskowe.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i wlewamy do masy, mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy do masy mieszamy i zaraz przelewamy do słoiczków, wycieramy gwinty i zakręcamy mocno. Odwracamy nakrętka w dół i odstawiamy do wystudzenia. Ewentualnie można wsadzić je na 5 minut do gorącego piekarnika by zakrętka mocno chwyciła :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować