Frużelina jagodowa

0 (0 ocen)

Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny dodatek do ciast i deserów. Przygotowana bez dodatku żelatyny.

Składniki:

  • 400g jagód
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody

Frużelina jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane pod bieżącą wodą jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem. Smażyć na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Starając się nie mieszać zbyt często, aby jagody się całkowicie nie rozpadły.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w zimnej wodzie i wlać do jagód. Mieszać, aż wszystko zgęstnieje. Zagotować i wystudzić. Przechowywać w lodówce do 7dni. Smacznego!

Porady

Można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych jagód.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy