Frużelina ze śliwek

4.98 (200 ocen)

  • 60 min

jako że w tym roku pierwszy raz spróbowałam jak smakuję frużelina akurat na gofrach, smak urzekł moje podniebienie, postanowiłam taką sama zrobić w domu. Co prawda spóźniłam się z wiśniami, które idealnie w tej wersji smakują, użyłam śliwek, myślę, że z powodzeniem zdały egzamin

  • 60 min

Składniki:

  • - kilogram śliwek
    - szklanka cukru
    - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 4 łyżeczki "żel-fixu"
    - ok. szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.98 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Frużelina ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Następnie owoce kroimy na ćwiartki. Przekłądamy je do garnka, wlewamy 3/4 szklanki wody i zasypujemy cukrem. Gotujemy wszystko często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści
  • 2. W 1/4 szklanki wody dokładnie mieszamy mąkę i "żel-fix", aż nie będzie żadnych grudek, a następnie przelewamy do garnka. Często mieszając doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy kilka minut.
  • 3. Tak przygotowaną frużelinę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min. Po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.

Porady

ilość cukru należy regulować w zależności od tego, jak słodkie są wybrane śliwki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować