Ciasto Fruzia czyli Hiszpański przysmak

4.49 (186 ocen)

  • 60 min

Jedno z tych ciast które zawsze szybko znika z talerza. Kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi z pianą białek i ciastem kakaowym to wspomnienie weekendowych obiadów u babci, polecam ;)

  • 60 min

Składniki:

  • ¾ kg mąki
    ½ + ¼ szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    kostka masła lub margaryny
    2-3 łyżki śmietany 18%
    3 łyżeczki kakao
    słoik powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Ciasto fruzia czyli hiszpański przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę i ½ szklanki cukru. Za pomocą siekaczki lub noża łączymy wszystkie składniki tworząc kruszonkę. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy żółtka z 5 jajek (białka zachowujemy ) i śmietanę – zagniatamy ciasto. Z zagniecionego ciasta formujemy wałek i dzielimy ciasto na 3 części.

    Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao – ciasto ponownie zagniatamy. Zagniecione ciasto z kakao wraz z 3 częścią ciasta wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

    Białka ubijamy na sztywną pianę z ¼ szklanki cukru. Na spod ciasta wykładamy powidła śliwkowe, na nie ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z dodatkiem kakao, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.

    Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-45 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować