Frytki marchewkowe

5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

To doskonała przekąska. Czasami warto więc przestać liczyć kalorie i skusić się na te warzywne słupki.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 5 dużych marchewek,
    • 2 łyżki oliwy,
    • Sól, pieprz, curry, majeranek

    Dip czosnkowy:
    • 1 mały jogurt naturalny,
    • 1 ząbek czosnku,
    • Pieprz, sól do smaku,
    • Pokrojony koperek
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Frytki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frytki marchewkowe 1. Frytki:
    Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Tak przygotowaną mieszamy z oliwą i przyprawami. Następnie marchew wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Całość pieczemy około 20 min w 200°C.
  • 2. Dip: Czosnek przeciskamy przez praskę, dokładamy do jogurtu, doprawiamy i mieszamy z koperkiem.

Porady

Frytki te można również usmażyć jak frytki ziemniaczane na oleju, ale te są mniej kaloryczne. Frytki z pieczonych warzyw to dobry sposób na urozmaicenie jadłospisu. Bowiem nie tylko ziemniaki w takiej postaci smakują. Na frytki nadają się także inne warzywa korzeniowe: pietruszka, seler.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować